Stamford on the Water

Sophisticated Empty Nesters enlisted us to transform their 1950s French country style house into a home that better matched their modern design sensibilities.  White shiplap vaulted ceilings draw the eyes towards gorgeous views of the harbor available from nearly every room. The music room, with its steep pyramid-shaped roof and arched dormers, is one of the family's favorite additions to the house. What makes it so special is the magical way that the room's curves and angles accentuate sunlight pouring in through the arched windows. The uniquely shaped space also has wonderful acoustics, ideal for enjoying melodies played on the grand piano.

 

Double Carriage House Addition in Ridgefield, CT

This carriage house was built to complement an existing historic carriage house that had been converted into a home in the 1960’s.  The goal with the new carriage house was to provide a garage, add a guest space, add to the charming character of the property, and create a buffer between the existing house and the main road. Trillium Architects drafted a unique solution: a 2-car garage bisected by a ‘dog trot’ barrel-vaulted walkway. The placement of the garage creates not only a buffer to the busy main road, but also a quiet garden courtyard between it and the main house. The pitched gable roofs and the board-and-batten siding match the original house, extending the charming aesthetic towards the front of the property.

Guests arrive through the covered entryway, then continue on a wandering garden path to the front door beyond, or enter the mudroom to the left of the garden and head upstairs to the guest room. Well-insulated and zoned separately, the upper level guest and office space provides a cozy garret with views to gardens and pond below.

 

Darien, CT - LEED Platinum Environmentally Friendly Remodel

Photos by Jeanna Shepard Photography

Earning LEED Platinum certification for a renovation of a home nearing the century mark is a rare achievement. Trillium Architects answered the client’s request for an open, spacious, and family-friendly design, while maintaining a compact footprint and fitting sensitively into the colonial context of its neighborhood. The homeowners also desired a low-impact, environmentally-friendly home that used a cradle-to-cradle approach to materials use. Though the home underwent a gut renovation which doubled its size, the owner’s energy bills were halved.

Specifications

  • LEED Platinum-certified

  • HERS rating of 37 / 100

  • Winner of the CT Green Building Council Residential Merit Award, 2012

  • Zero-VOC materials used throughout entire construction

  • Demolished portions of house were 98% reused or recycled

  • Full water collection and re-use

  • Extremely low-flow water fixtures

  • Recycled denim insulation

  • Rain-screen (vented) siding adds 10-20 years to life of exterior paint

  • Trimwork milled from 100-foot spruce tree cut from property

  • Size of project: Original 1476-sq.ft. house increased to 2858-sq.ft.

Articles, awards, and certifications

Fine Homebuilding Magazine: 2013 Houses Awards gallery

Darien News: Home renovation goes "green" with recycled materials

USGBC: LEED Platinum certification (LEED BD+C: Homes v3)

 

Scarsdale Kitchen Addition

A 2-story bump-out brightens up this family home

This 1930’s colonial is home to a family of four that sought a more modernized open flow for their house. They also wanted a lot more natural light and a big kitchen in which the whole family could cook and hang out together. The teenagers wanted an improved rec room in the basement, and the parents wanted a better connection between the kitchen and the recreation space below. The solution was a glass box expansion to the back of the house. This light-filled room with an arched ceiling more than doubled the size of the kitchen, and it added a beautiful grand staircase that flows first to the backyard and then down to the lower level rec room as well as a new mudroom connector from the front entry to the back. 
 

Energy-efficiency upgrades

Building the new addition was more than a chance to improve the floor plan—it was the perfect opportunity to make the spaces more comfortable and energy efficient. Here are some of the added features:

  • Greatly improved insulation through the attic and the basement

  • R-28 insulation in all new walls

  • R-40 insulation in new roofs

  • A ductless mini-split heat pump for heating and cooling

  • Triple-glazed windows

  • LED light fixtures throughout

Size of project: 1,000 sq. ft. New addition; 500 sq. ft. Renovated existing space                    Location: Scarsdale, NY

 

SUSTAINABLE RENOVATION . Westport, CT